В България 60% от пациентите с диабет тип 1 не знаят за правото си на безплатни сензори за непрекъснато проследяване на глюкозата. През юли 2021 г. Българската национална здравноосигурителна каса (НЗОК) прие процедура по възстановяване на средствата за системите за непрекъснат мониторинг на глюкозата (CGM) – за хора с диабет тип 1www.nhif.bg

Изследване, направено от социологическа агенция БлуПойнт, сред пациентите и ендокринолозите показва, че има огромна нужда от информация и разясняване по темата за реимбурсация. Близо 60% от пациентите не знаят за тази възможност и нямат информация за това.

Изследването е проведено сред две групи лица, страдащи от диабет тип 1, и родители на деца с диабет тип 1. Сензорите за непрекъснат мониторинг на глюкозата (CGM) се ползват в по-голяма степен от деца, а родителите им са много по-запознати с тях в сравнение с останалите пациенти. Реално не са регистрирани случаи на родители, които да споделят, че не знаят нищо за тези системи.Изследването показва, че почти всички родители са запознати с процеса по реимбурсация и са разговаряли по темата с ендокринолог или общопрактикуващ личен лекар. 84 % от запитаните родители са използвали CGM системите за детето си, докато само 18,5% от възрастните с диабет тип 1, които са били анкетирани, използват новата технология.

Тези статистики показват, че много хора с диабет пропускат потенциалните ползи за здравето си, които CGM в реално време може да им предложи. Устройствата за непрекъснат мониторинг на глюкозата могат значително да подобрят качеството на живот на хората с диабет. Технологията използва сензор, за да следи нивата на глюкозата и да ги докладва на смарт телефон или приемник. Тя позволява наблюдение на стойностите на глюкозата 24/7 без да се налага убождане на пръста,предоставя информация в реално време, за да може пациентът да предприеме подходящите действия. Освен, че сензорите отчитат показанията на глюкозата постоянно, те могат да изпращат сигнали, когато глюкозата е твърде висока или ниска.

Данните от проучването също показаха признание от медицинските специалисти за ползите, които CGM може да осигури, като 60% от ендокринолозите препоръчват тази технология на своите пациенти. Въпреки това, дори сред здравните специалисти, ограниченото разбиране на процедурата за възстановяване на разходи от НЗОК все още може да действа като пречка за предписването на тези сензори.

Dexcom One, одобрен за реимбурсиране от НЗОК, предлага отчитане на глюкозата в мобилното си приложение, подпомагайки решенията за лечение въз основа на стойностите на глюкозата и индикаторите за тенденции, казва Николай Герев от Софарма Трейдинг, дистрибутор на Dexcom в България. Той е лесно достъпен в местните аптеки. Препоръчвам на пациентите първо да се консултират със своя ендокринолог или педиатър. Ако отговарят на критериите за реимбурсиране, Dexcom ONE се покрива на 100% от НЗОК.

Диабетът е хронично заболяване, налагащо постоянен 24-часов контрол, което се осъществява, както от страна на пациентите и техните семейства, така и с активната подкрепа на лекуващия ги ендокринолог. Основната цел на съвременното лечение на диабет тип 1 е хората да придобият ниво на компетентност, което да им позволява добър контрол над състоянието и намаляване на потенциалните усложнения. За да постигнат това, е важно пациентите да получат достъп до съвременните технологии, каквито са устройствата за непрекъснат мониторинг на глюкозата. Включването на тези устройства в списъка на НЗОК у нас дава възможност на пациентите да получат възможност за съвременно лечение.