Има напитки, чиято редовна консумация помага за намаляване на високото кръвно налягане, твърдят експерти и обясняват кои са най-ефикасните.

Сок от ананас. Според специалистите един от най-полезните за хипертониците е сокът от ананас. Той е наситен с калий, който помага за отпускане на кръвоносните съдове, прочистване на тялото от излишния натрий.

Зелен чай. В списъка на най-добрите напитки срещу високо кръвно налягане е и зеленият чай - той има много антиоксиданти, които поддържат и подобряват функционирането на кръвоносните съдове.

Охладен чай от хибискус. Когато е охладен, чаят помага за намаляване на кръвното. Когато е горещ обаче, от него може да се появи хипертония.

Сок от цвекло. Той е ефикасно средство за понижаване на кръвното налягане, тъй като влияе върху образуването на азотен оксид, който помага за отпускане и разширяване на кръвоносните съдове, което нормализира кръвното налягане.

Прясно изцеден сок от арония. Той е много полезен за укрепване на сърцето и подобряване на кръвното налягане. Соковете от плодове на калина, боровинки, касис и нар също помагат за намаляване на кръвното налягане.

Сок от диня. Сокът се препоръчва на хипертоници, особено на хора с увредена бъбречна функция.

Сок от ябълки. Ябълките са наситени с пектин, който почиства кръвоносните съдове, както и с витамини и микроелементи, включително калий и магнезий, които са необходими на пациентите с хипертония. Препоръчително е да пиете ябълков сок по половин чаша 15-20 минути преди хранене.

Кайсиев сок. Кайсиите действат укрепващо и на сърдечно-съдовата система. Кайсиевите плодове са богати на калий, магнезий, пектини, употребата им дава доста изразен диуретичен ефект. За лечение на хипертония трябва да се консумират не повече от 150 мл сок от кайсии на ден.

Сред зеленчуковите напитки доматеният сок, сокът от тиква, сокът от картофи и сокът от краставици са ефективни за намаляване на високото кръвно налягане.

В допълнение, употребата на кисело-млечни напитки има положителен ефект върху кръвното налягане. Те съдържат оптимални пропорции на калций и калий, които помагат за регулиране на кръвното налягане, подобряват работата на сърцето и кръвоносните съдове.