Статии

Физическата активност удължава живота с 12 години, сочи ново проучване

Мариана Тончева / 07.12.2023 09:00

 

Правенето на упражнения само за 75 минути седмично може да увеличи продължителността на живота ви с повече от десет години, сочи ново изследване.
Безброй проучвания потвърждават ползите от физическата активност за доброто здраве. Въпреки това ново
то проучване, публикувано в International Journal of Environmental Research and Public Health, предполага, че едно упражнение може да е по-ефективно.
Освен това не е необходимо да посещавате фитнес зала или да купувате скъпо оборудване за фитнес.
Става дума за бягането. Изследователският екип установил, че само 75 минути бягане седмично може да добави до 12 години към живота ви.

Разглеждайки повече от 4400 участници в проучването, изследователите сравнявали тези, които бягат поне 75 минути седмично, с другите, които бягат по-малко от 10 минути на седмица.
Изследването се фокусира
ло конкретно върху теломерите, които описват структурите в краищата на хромозомите. С напредването на възрастта теломерите постепенно се скъсяват. В крайна сметка те стават твърде къси, за да вършат работата си и вашите клетки не могат да функционират правилно.
От друга страна, ако поддържате дълги теломери, толкова по-млада ще бъде вашата ДНК.
Изглежда, че упражненията забавят разграждането на тези структури до известна степен. Резултатите показали, че 75 минути джогинг или бягане на седмица са довели до разлика в биологичната възраст от приблизително 12 години.
Авторите обаче не
измервали действителната смъртност, а само клетъчното стареене.
Освен това те
обясняват, че в момента са необходими повече изследвания, за да се разбере по-добре връзката между бягането и дълголетието.
Изследователският екип
отбелязва, че намалената дължина на теломерите корелира с повишена смъртност и риска от различни хронични заболявания.
Те заключават, че констатациите подкрепят активен начин на живот чрез редовен джогинг и тичане за най-малко 75 минути на седмица.
Упражнения и подобрен сън
Упражненията и спортът освобождават химикали в мозъка, които могат да ви накарат да се чувствате по-щастливи и по-спокойни. Отборните спортове предоставят възможност да се отпуснете и да участвате в дейности, които ще подобрят вашето физическо състояние.
Ако тренирате на открито, ще се възползвате от чистия въздух, за който се твърди, че насърчава добрия сън.
За силно сърце
Вашето сърце е мускул и се нуждае от чести упражнения, за да бъде здраво и във форма. Здравото сърце може ефективно да изпомпва кръв в цялото тяло. Сърцето ви ще работи по-добре, ако е изложено на редовни упражнения. По-силното сърце може да подобри цялостното здраве на тялото.