Ново необичайно свойство на кафето откриха  американски учени. Оказва се, че любимата напитка може да намали симптомите на кокаинова зависимост, съобщава The Daily Mail.

Този извод е особено важен за жените, които често страдат от подобен вид зависимости, смятат специалистите. Защо?

Известно е, че кокаинът променя менструалния цикъл и нивото на женския полов хормон естроген. Наскоро бе доказано, че повишеното ниво на естрогена често води до кокаинова зависимост, обясняват учените. Затова жените реагират на кокаина при много по-малки дози, отколкото мъжете. А кофеинът от своя страна, блокира измененията в мозъка, свързани с употребата на кокаин, възстановява цикъла и намалява остротата на симптомите на зависимостта.

Всичко това бе доказано експериментално с лабораторни животни, обяснява проф. Патриция Бродерик, ръководител на изследователския екип. При мишките кокаинът предизвиква различни изменения в менструалния цикъл. Но само минути след получаване на кокаин, тези изменения спират. Същото може да се каже и за въвеждането на комбинации от кокаин и кофеин, допълва тя.

Кокаинът стимулира освобождаването на хормона на удоволствието допамин в мозъка, което предизвиква еуфория и води до зависимост. Кофеинът въздейства на аденозиновата система, участваща в цикъла сън-пробуждане. Аденозинът регулира нивото на допамин в мозъка, понижавайки симптомите на зависимостта.