Загуби от 10.2 млрд. евро заради фалшиви лекарства понася фармацевтичната индурстрия в ЕС, разкриват данни на Агенцията за интелектуална собственост на ЕС, съобщава в. „Тагесшпигел“.

В Германия например загубите за фармацевтичния сектор са 1 млрд. евро, или 2.9% от общите приходи.

Медикаментите, чиито опаковки имитират официално регистрираните и лизензирани продукти, вредят не само на бюджетите на страните членки, но имат негативни последствия и върху пазара на труда в ЕС.

Около 37 700 работни места във фармацевтичния сектор са били закрити в резултат на загубите от фалшивите лекарства, а други 53 000 души са оставали без работа извън фармацевтичната индустрия, но косвено свързани с нея, сочат данни от експерти.

Над 7000 германски работници са изгубили работата си, твърди в. „Тагесшпигел“. Изпълнителният директор на Агенцията за интелектуална собственост на ЕС Антонио Чампинос подчерта, че проучването е наблегнало върху икономическия ефект от фалшивите лекарства, а не върху това по какъв начин влияят на здравето на потребителите.

Eвропейският парламент настоява за увеличаване на ролята на ЕС в регулациите на фармацевтичния пазар и контрола върху цените на лекарствата, съобщи електронното издание „ЮрАктив“, като цитира проектодокумент, до който е получил достъп.

Испанската евродепутатка от Групата на социалистите и демократите Соледад Кабесон Руис, автор на доклада „Достъп до лекарства“, настоява в целия ЕС да бъдат предприети мерки за установяването на справедливи цени на лекарствата в страните членки.

Документът официално ще бъде представен на 12 октомври. ЕП призовава ЕК „за хармонизиране на цените и критериите за реимбурсиране“. 20% от разходите за обществено здравеопазване в страните от ОИСР отиват за лекарства, твърди пред „ЮрАктив“ източник от ЕП.