Начална страница | Тонус | Мускулната атрофия е обратима?!

Мускулната атрофия е обратима?!

image

Задължително ли е като остареем, да натрупаме тлъстини и да загубим голяма част от мускулната си маса? Определено не. Въпреки че има такава тенденция – след 40 години човек губи средно по 8 процента мускулна тъкан на всеки десет години. Изследванията обаче носят и добри новини – мускулната атрофия е обратим процес! Как може да се случи това? Принципът е прост: използвай мускулите си, за да не ги загубиш.
Натоварванията поддържат нормалната им функция, помагат ни да се движим правилно и да запазим добра стойка и в напреднала възраст. И не само, че може да запазим мускулите, но е възможно да ги направим и по-яки, независимо от възрастта! Добрите новини не свършват тук. Американската специалистка д-р Вонда Райт добавя, че упражненията и мускулните натоварвания укрепват и костите, и разбира се, помагат на тялото да изгори повече калории.
Включим ли в ежедневието си аеробика или упражнения за укрепване на мускулите и костите, като бонус намаляваме риска от коронарни болести, удари, високо кръвно налягане, метаболитен синдром, развиване на диабет тип 2, дори и от някои злокачествени заболявания.
Какво натоварване е достатъчно? Американците препоръчват да не е по-малко от 150 минути седмично – става дума за умерено натоварване, като бързо ходене например, при което може и малко да се изпотите, но все пак сте в състояние да водите разговор с партньора си. По-енергичните дейности, като тичането би трябвало да ни ангажират не повече от 75 минути на седмица. Специалистите препоръчват упражнения, които включват всички основни мускулни групи, те трябва да се правят поне 2 пъти седмично. Но най-важното е да проявяваме реализъм. Да си дадем ясна сметка къде се намираме в началния момент, да си поставяме малки, постижими цели, като добавяме постепенно по 5 минути към енергичната разходка. И така, докато постигнем крайната си цел. Трябва също така да проявяваме фантазия и да разнообразяваме заниманията си всеки ден, като редуваме примерно йога, разтяжки и пр. От 3 до 5 пъти седмично трябва да ходим енергично, да тичаме или да танцуваме. Добра идея е от време на време да носим и някакъв товар, защото така тренираме функционалната си издръжливост. Тук може да отнесем и лицевите опори, например. Всекидневно трябва да тренираме и чувството си за равновесие и баланс с Тай Чи, йога или просто стоене на един крак. И още веднъж – да не губим чувството си за реалност. Първо започваме да ходим по-енергично, после решаваме да се качваме по стълбите, вместо с асансьора. А когато тези неща станат обичайни, продължаваме да надграждаме. Тялото сравнително бързо свиква с нещата, които правим всекидневно, затова трябва да избягваме рутината, а да предизвикваме мускулите си по най-различни начини.
Всички знаем, че за да се движи, тялото ни се нуждае от гориво. Затова трябва да го „захранваме” с храни, богати на протеини – риба, пиле без кожата, говеждо, боб. Трябва да ядем и тестени продукти – пълнозърнести и с фибри, както и плодове и зеленчуци, богати на фибри.
И да не забравяме – от първата минутка на заниманията си, трябва да планираме крайния успех.

Добавете към: Add to your del.icio.us del.icio.us | Digg this story Digg
Сподели

Subscribe to comments feed Коментари (0 направен):

Направете Вашия коментар comment
Моля, впишете кода, който виждате на изображението:
Тонус Atom / RSS
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Оценете тази статия
0