Фарингеалната сливица или популярно наричаната „трета сливица” представлява струпване на лимфна тъкан, разположено под лигавицата на носоглътката, в свода и отчасти по задната стена на фаринкса. Тя е добре развита при децата, но през пубертета започва постепенно да атрофира. Третата сливица е част от защитната система на организма и заедно с другите сливици образува т.нар. Валдайеров пръстен. 
Когато се получи прекомерно разрастване на това лимфно струпване, специалистите по уши, нос и гърло поставят диагнозата аденоидни вегетации (от 1-ва до 4-та степен, според размера на третата сливица).
Причините за прекаленото разрастване на третата сливица са разнообразни. Най-често нейното увеличаване е резултат от прекарани инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища (особено, ако те са често повтарящи се). От своя страна, увеличената трета сливица възпрепятства доброто оттичане на секретите в носоглътката, може повече или по-малко да запуши евстахиевата тръба (свързваща гърлото с ушите), което пък благоприятства бактериалния растеж и възпалението на носоглътката и на ушите. Това възпаление от своя страна допринася за по-нататъшното увеличаване на третата сливица и така се затваря един доста неприятен и за деца и за родители порочен кръг. Неблагоприятните фактори на околната среда (студ, замърсен въздух) и нерационалното хранене също спадат към предразполагащите фактори за хипертрофия на третата сливица. Все по-голямо внимание се обръща и на алергията като фактор за нейното увеличаване.
Признаците за увеличена трета сливица са разнообразни: периодично или постоянно нарушение на носното дишане, често рецидивиращи хреми и/или възпаления на гърлото и на ушите, обилна секреция от носа, която се стича към гърлото и кара детето да кашля, дишане с отворена уста и др. При по-голямо увеличение на сливицата децата спят с отворена уста, хъркат, сънят е неспокоен и накъсан поради недоброто дишане. В резултат на неспокойния сън на сутринта те се чувстват вяли и апатични и нерядко се оплакват от главоболие. При особено уголемена трета сливица е възможно да има и промяна в гласа на детето, както и промяна във външния му вид – долната челюст увисва, лицето се издължава, променя се и се стеснява горната редица зъби, резците изпъкват напред. Може да се достигне и до намаление на слуха на детето. В по-напредналите стадии, недоспиването и нарушеното снабдяване с кислород може да доведе и до нарушения в растежа и снижаване на интелектуалните способности на детето. 
Радикалното лечение на увеличената трета сливица е оперативно (понякога нееднократно провеждано, поради склонността на третата сливица към рецидивиране), но в редица случаи операцията може да бъде избегната с помощта на правилно подбрана програма, включваща хомеопатични и други природосъобразни методи на лечение. С тяхна помощ се постига разреждане на боледуванията от вирусни и бактериални инфекции и повишаване на противоалергичната защита, а това води до „свиване” на третата сливица до нормални размери и изчезване на проблемите. Има и хомеопатични препарати, които са насочени директно към намаляване на хипертрофията на лимфната тъкан, като например Lymphomiosot.
Подборът на конкретните хомеопатични медикаменти се извършва от квалифициран лекар-хомеопат, съобразно индивидуалните особености на всяко дете. От съществено значение за крайния успех на терапията е тя да започне възможно най-рано, а не да се чака появата на усложнения от прекомерно разрасналата се трета сливица. Успехът на лечението не би могъл да бъде пълен и без подходящата имуностимулация. Тук също се прави индивидуален подбор в зависимост от възрастта и спецификите на детето, като едни от най-често използваните средства са: клеева тинктура, ехинацея, цитросепт и др.
Моята практика показва, че при ранна намеса, добре подбрана терапия и проявено упорство от страна на родителите, постиганите резултати за „свиване” на третата сливица са изключително окуражаващи и в редица случаи „спестяват” оперативната интервенция.