Съдебни заседатели в Сент Луис, щата Мисури присъдиха на жена от Калифорния над 70 млн. долара компенсация по иск, в който се потвърдило, че тя заболяла от рак на яйчниците в резултат на ползването на детска пудра Baby Powder, производство на Johnson & Johnson.

Това е третото дело срещу пудрата на основата на талк, който компанията загубила. В двата предишни случая съдът на Сент Луис задължил Johnson & Johnson да изплати общо 127 млн. долара.

Johnson & Johnson продължават да твърдят, че ползването на продукта е абсолютно безвредно, уверявайки че твърденията за талка, че причинява рак, не са потвърдени и смята да оспорва решенията на съда.

Повече от хиляда жени вече са завели дела срещу производителя на пудра и юристите проучват още хиляда потенциални иска, провокирани предимно от първите присъди.

Юридическата компания Onder of the Onder, представляваща ищците и в трите случая в Сент Луис цитират изследвания, които започнали да свързват използването на пудрата и рака на яйчниците още през 70-те години на миналия век. Съгласно тези проучвания при жените, които редовно и дълго време ползвали пудрата в областта на гениталиите, рискът от развитие на рак на яйчниците нараства с 40%.