Ново тестово устройство, което може да открие COVID-19 за 15 минути представиха британски учени от Университета в Саутхемптън. В момента съществуващите системи за тестове използват PCR технологии, което отнема от един до два дни.

Каква е технологията на теста? С тампон  от носа на пациента се взема секрет. Тампонът поставя в епруветка, съдържаща специален разтвор, чрез който от взетия носен секрет се екстрахира вируса. В епруветката се потапя специален лист хартия, върху който е монтирано антитяло срещу вирус на COVID-19. Ако пациентът е заразен с корона вируса, настъпва реакция между вируса и антитялото. Положителният тест се изявява чрез проява на червена линия върху потопената в епруветката хартия. Тестът наподобява тестовете за бременност, широко разпространени в ежедневната практика.

Медицинският факултет на Университета в Саутхемптън тествал новата система. Резултатите показали, че продуктът може да открие COVID-19 при хора с умерени до високи нива на вируса, които се считат за най-опасни за разпространение.

Проблем остават пациентите, които са с ниски нива на вируса и тестът не е достатъчно чувствителен, за да се позитивира.

В момента екипът е на етап преговори с производители, които могат да помогнат при провеждането на по-мащабни тестове.