Преди три години американските здравни служители предупредиха стотици хиляди клиницисти в болници в цялата страна незабавно да потърсят нов, бързо разпространяващ се и силно лекарствено устойчив гъба, причиняваща фатални инфекции при хоспитализирани пациенти по целия свят.

Candida auris днес е глобална заплаха за човешкото здраве. Тя е резистентна към много противогъбични лекарства и може да се предава между пациенти в болници и други медицински институции и да причинява огнища на инфекция. Гъбата потенциално води до инфекция на кръвния поток, сърцето или мозъка, а ранните проучвания показват, че тя е фатална при 30-60% от пациентите.

Изследователите на гъбичките не успяха да я изолират от естествената среда или да разберат как генетично различни версии се появяват напълно независимо по едно и също време в Индия, Южна Африка и Южна Америка. Три различни континента, различни общества, различни социални групи - какво ги обединява? Изследователите от САШ и Холандия предполагат, че глобалното затопляне играе ключова роля, а Candida auris е един от първите вестители на болести, причинени от изменението на климата.

Като цяло, гъбични инфекции при хора не се срещат много често. Бозайниците имат по-развита имунна система от други организми, изложени на риск от гъбични инфекции, и повечето от гъбичките в околната среда не могат да растат при температура на човешкото тяло. Но климатът стана по-топъл, и C. auris, очевидно, е в състояние да се адаптира, което ѝ помогна да се размножава при естествената температура на човешкото тяло и дори при по-високи температури.

Теорията за глобалното затопляне е интересна, но не и единствена. Това е добра хипотеза, но се нуждае от доказателства, казва Луис Остроски, изследовател на инфекциозни болести в Медицинския университет на McGovern UTHealth в Хюстън. Според него вината е в широко разпространената употреба на противогъбични лекарства като цяло и интензивното използване на фунгициди в посевните полета.

Докато учените спорят за източниците на коварната гъба, тя упорито се разпространява. Така през 2016 г. в САЩ са регистрирани първите 7 случая на инфекция, към май 2017 г. тази цифра се е увеличила до 77, а до 12 юли 2019 г. са регистрирани 715 случая. Все още няма лекарства, следователно, като предпазна мярка само добрата хигиена и укрепването на имунната система могат да помогнат.