Грешките на медицинския персонал са третата причина за смъртност в САЩ след сърдечносъдовите болести и рака, сочат преценките на двама експерти, цитирани от агенция Франс прес. Според тях около 250 000 смъртни случая годишно в САЩ се дължат на медицински грешки.

Официална статистика за предизвиканите от медицински грешки смъртни случаи все още няма. Но според скорошни преценки те вероятно са между 210 000 и 400 000 годишно сред хоспитализираните пациенти в САЩ.

Заключението на Мартин Макари и Майкъл Даниъл от Медицинския институт към университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор, които се позовават на данни за хоспитализации в Щатите между 1999 г. и 2013 г. е, че средно 251 454 смъртни случая годишно са свързани с медицински грешки. Резултатите от изследването са публикувани в „Бритиш медикъл джърнъл“. Смъртността, според учените всъщност е по-голяма, защото са взети под внимание само смъртните случаи в болнична среда.

Проблемът не е свързан единствено със САЩ, а с целия свят, коментира Мартин Макари. Хората умират заради грешно диагностициране, приемане на свръхдоза медикаменти, недостатъчни медицински грижи, усложнения, които е можело да се избегнат. Лошото качество на здравеопазването в Африка вероятно убива повече хора, отколкото СПИН и маларията, взети заедно, смята той.

Двамата експерти препоръчват смъртните актове да включват данни, които уточняват дали свързани с медицинските грижи усложнения са изиграли роля за смъртта на пациента.