Британският жител Виктор Марстън, който след половин година ще отпразнува своето столетие, е най-старият пациент на планетата, излекувал се от рак.  През последните осем години той е прекарал три операции заради злокачествен тумор на червата. Последната от тях станала тази година, предава "Индипендънт".

Първоначално лекарите предположили, че става въпрос за запушване на червата. Впоследствие обаче те открили тумора и предложили на 99-годишния мъж или да се подложи на рискована операция, която ще бъде допълнително усложнена заради възрастта му, или да продължи да живее с тумора колкото време му е останало.

Вторият вариант не ми хареса и си казах, че не виждам защо да не поживея още малко, споделя пенсионерът. Още същата вечер след поставяне на диагнозата, той бил опериран.

Операцията преминала без никакви усложнения. В момента пациентът, преборил коварната болест, е в отлично здраве. Бързото му възстановяване било определяно от онколозите като вдъхновяващо.

Лекарите от Кралската болница, които извършили операция на 8 май тази година отбелязват, че Марстън е най-възрастният онкоболен пациент, който им се е случвало да лекуват. Нещо повече – той е най-старият пациент в свет, излекувал се от рак.

Виктор Морстън е надживял и жена си, и дъщеря си, която починала на 58 години от рядка болест на рак на белия дроб. Днес той вече си е у дома и твърди, че го чакат още много дела!