Сърдечно-съдовите заболявания са причина за 30% от смъртността по цял свят, сочат данни на Световната здравна организация. Но според ново изследване, публикувано в списание The Lanceet, 90% от инсултите могат да се предотвратят, установявайки десетте основни рискови фактора.

Международна група учени под ръководството на канадския университет Макмастър в Торонто проучили медицинските данни за 27 хиляди възрастни мъже и жени и определили десетте главни фактора, способстващи за развитието на остър исхемичен хеморагичен инсулт и субарахноидален кръвоизлив. Отстранявайки всеки един от тези фактори, хората биха могли да намалят риска от опасната патология с 90%!

Ето кои са те:

Хипертония (високо кръвно налягане): 47,9 %

Ниска физическа активност: 35,8 %

Високо ниво на лошия холестерол: 26,8 %

Неправилно хранене: 23,2 %

Затлъстяване: 18,6 %

Пушене: 12,4 %

Сърдечни проблеми: 9.1 %

Употреба на алкохол: 5,8 %

Стрес: 5,8 %

Диабет: 3,9 %

Дори наличието на само един от споменатите фактори поставя човека в ситуация на повишен риск от инсулт. А този, който е подложен на действието на няколко фактора едновременно, носи в себе си бомба със закъснител и трябва колкото може по-скоро да отстрани заплахата, предупреждават специалистите.

Инсултът е една от основните причини за инвалидизация на населението. Инвалиди стават 70-80% от преживелите инсулт, при това 20-30% от тях след това се нуждаят от допълнителни грижи.

Всеки един от десетте фактора влияе на различни групи от населението в различна степен, но единствено лечението на хипертонията може ефективно да намали риска от инсулт двойно, отбелязват учените. Затова се смята за основна профилактична мярка.

Симптоми на инсулта

Внезапна слабост и изтръпване на ръката или крака;

Внезапно нарушение на речта;

Внезапна загуба на равновесие, световъртеж;

Внезапна загуба на съзнание;

Остро главоболие;

Внезапно изтръпване на устните или на половината лице, често с „асиметрия“ в лицето;

Наскорошна промяна в характера или умствените способности.