С леките инфекции, които не изискват лекарства, можете да се справите и с натурални средства. Включете в храната си повече храни с бактерицидни свойства на естествените антибиотици.

Чесън. Ако няма противопоказания, хапвайте всеки ден по една или две сурови скилидки чесън, прекарани през преса. В организма чесънът се бори срещу паразитите, спомага за унищожаването на вредните бактерии и съдейства за понижаване на холестерола.

Лук. Лукът е от най-известните природни антибиотици в света. Подобно на чесъна, той също може да засили имунитета: употребата му подобрява състоянието на чревната флора и микробното съотношение в устната кухина. Лукът, подобно на чесъна, е антиоксидант, тоест има способността да се бори с клетките, които причиняват рак. Лукът е полезно да се яде суров и веднага след нарязване.

Джинджифил. Употребата на джинджифил в някои случаи спира появата на настинка, тъй като веществото гингерол, което убива микробите, присъства в състава на корена. В допълнение, богатият на витамини състав на джинджифила значително укрепва организма.

Хрян. Съдържа антимикробното вещество лизоцим. Хрянът е полезен за профилактика на заболявания на горните дихателни пътища.

Meд. Редовната употреба на мед повишава устойчивостта на организма към заболявания: предотвратява растежа на патогенни бактерии и хелмити. Достатъчно е да ядете по две чаени лъжички мед на ден и при настъпването на студено време това ще осигури значителна подкрепа за здравето ви.

Ябълков оцет. Ябълчената киселина има антивирусни и антибактериални свойства. Разреденият ябълков оцет е ефективен като изплакване на устата: помага за премахване на патогенната среда.

Канела. Полезно е през сезона на есенните инфекции да изплаквате устата си с разтвор на канела: като естествен антибиотик, тя помага да се предотврати навлизането на бактерии и вируси в тялото.

Дафинов лист. Малцина знаят, че срамежливата лавра е естествен антибиотик, действащ върху широк спектър от микроби и гъбички. Дафиновият лист е полезно да се добавя не само в супи, но и, например, в чая.