Правилната ежедневна хигиена поддържа зъбите, но не изключва клиничната грижа, знаят пациентите на нашия консултант по дентална медицина д-р Емил Димитров.

Усмивката е едно от първите неща, които се забелязват у един човек. Всеки би искал да има перленобели и перфектно подредени зъби. За съжаление един от най-големите й врагове са кариесите и проблемите с венците. Най-честите причини за появяването им са бактериите, които населяват устата. По време на дейността им те отделят киселини, които са неблагоприятни за красивата усмивка, като разрушават емайла и образуват кариеси. Образувалата се плака е мека и лесно отстранима с четка, но ако се задържи по-дълго, се превръща в добре познатия зъбен камък.

Превенцията е най-добрата защита! - категоричен е д-р Емил Димитров, създател на Дентално студио „Д-р Димитрови“ в Русе. Профилактичните прегледи и професионалното почистване на зъбите могат да ви предпазят от усложнения, свързани с по-продължително, по-сложно и скъпоструващо лечение. Мисията ни като специалисти освен да лекуваме, е да информираме и обучим пациентите си как да изградят правилни хигиенни навици, които ще запазят зъбите им здрави за по-дълго време, допълва д-р Димитров.

Специалистите от Дентално студио „Д-р Димитрови“ съветват, че най-важното за поддържането на добра устна хигиена е правилното четкане на зъбите. Експертните съвети за по-красива усмивка включват:

Миенето на зъбите. То трябва да се случва поне 2 пъти дневно - сутрин и вечер след хранене, поне по 3 минути. Препоръчително е вечер след измиване да не се консумира нищо освен вода.

Четката за зъби, която трябва да се държи под 45-градусов ъгъл. Използването на движения в посока от венеца към зъба, все едно измитаме, премахват плаката навън от устата, а не я задържат в нея.

Меките четки са най-подходящи за зъбите и препоръчителната им смяна е на всеки 3 месеца.

Движенията върху зъбите трябва да са нежни. Силният натиск е възможно да предизвика изтриване в шийките на зъбите и да се появят т.нар. клиновидни дефекти.

За превенция от скрити кариеси между зъбите се използва конец за зъби. За разлика от четките той достига до труднодостъпните места.

Оралният душ е новото средство за почистване на устната кухина. Той поддържа и междузъбните пространства, като премахва остатъците от храна и плака с помощта на пулсираща струйка вода.

Водата за уста е желателно е да се използва след измиване на зъбите, но тя не замества самото миене. Факт е, че водите за уста със съдържание на хлорхексидин предизвикват появата на кафяви петна по зъбите и езика, ако се използват ежедневно по-дълго от 2 седмици. Затова е добре да се смени активната вода, която е използвана непосредствено след професионалното почистване на зъбите, с такава без хлорхексидин или с по-нисък процент – напр. 0.06%.

Езикът е най-подценяваната част за почистване. За него може да се използва четка или по-добрият еквивалент - стъргалка.

Най-често хората първо забелязват усмивката, затова е добре да поддържаме зъбите си блестящо бели и здрави. Спазването на хигиенните съвети ще ви направи по-уверени и ще ви спести време в зъболекарския кабинет. Личната зъбна хигиена трябва да е съпроводена с поне 2 клинични посещения годишно.