Злоупотребата с алкохол е вредна за вашето здраве. А умерената консумация може да донесе осезаеми ползи. Ако спазвате мярката!

Какво е неумерено потребление, няма нужда да се обяснява. Проблемът възниква с чувството за "мярка", защото всеки си има своето. За да няма разминавания, американските лекари от престижната Майо клиник предложиха съвсем конкретни „дозировки“. За здрави жени и мъже над 65 години това е една порция от напитката на ден. За мъже под 65 години до две порции на ден. Не повече.

1 порция означава:

Бира - 355 мл

Вино - 148 мл

Концентрати (уиски, водка, ракия, джин и др.) - 44 мл

Пиенето започва с употребата на три порции на ден. Следващата информация трябва да бъде разбрана в светлината на тези препоръки.

Сърце

Много експерти са сигурни, че червеното вино е най-добрата „сърдечна“ напитка. И всичко това заради високото съдържание на антиоксиданти като ресвератрола. Лекарите отдавна отбелязват ниската смъртност от сърдечно-съдови заболявания в страни, където хранителната култура предполага задължителната консумация на червено вино - във Франция, Кавказ, на Балканите - те също свързват тази тенденция с ресвератрола.

В продължение на 13 години учените от Харвард наблюдавали здравето на 12 000 мъже с високо кръвно налягане. Освен това всички те били лекари, някои от които пиели много повече от разумните граници. Оказало се, че „умереното количество алкохол“ повишава нивото на липопротеините с висока плътност или добрия холестерол - компонентите, от които зависи работата на сърдечния мускул.

Записан е и положителен ефект върху коагулацията на кръвта. Според изследователите виното може да се нарече естествен антикоагулант и да се използва за предотвратяване на тромбоза.

Настинка

Съвместно проучване на американски и испански учени през 2002 г. даде неочаквани резултати. Рискът от настинка в групата на любителите на червено вино бил намален с 60% и с 88% в групата, която редовно консумирала бяло вино. Според учените червеното вино стимулиращ ефект върху защитните сили на организма.

Остеопороза

Смята се, че нашият скелет се обновява с 10% всяка година. Така нареченият „костен оборот“ е балансът на разрушаването на костната тъкан и нейната регенерация. През 2012 г. група американски учени от Университета в Орегон изследвали жените след менопаузата. В продължение на две седмици всички участнички трябвало да се въздържат от алкохол. След това изследвали костната им плътност.

Оказало се, че за 2 седмици процесът на регенерация се забавил, но след премахването на забраната за употреба на алкохол индикаторите се върнали до първоначалното си ниво в рамките на 24 часа.

Въпреки това лекарите предупреждават: алкохолната профилактика на остеопорозата не е най-доброто решение. Да счупиш нещо на „пияна глава“ е много по-лесно, отколкото на трезва.

Бъбреци

Скорошно проучване показа, че бирата и виното намаляват вероятността от камъни в бъбреците съответно с 41% и 31%. Но това не означава, че алкохолът трябва да се наливате с алкохол от съображения за превенция. Просто бутилка хубава бира е по-безопасна от бутилка кола.

Памет

Мащабно проучване, включващо 365 000 доброволци, показа, че алкохолът има благоприятен ефект върху кръвоносните съдове и мозъчната функция. Ежедневната употреба на една или две чаши червено вино значително намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер, деменция и други когнитивни разстройства. Малко количество алкохол прави мозъчните клетки по-устойчиви, поддържайки по-висока нервна активност на правилното ниво, казва съавторът на изследването Едуард Дж. Нифсей. Не препоръчваме на непиещите да започнат да пият, но умереното пиене може да бъде от полза в това отношение, допълва той.

Рак на простатата

Всяка чаша червено вино намалява риска от рак на простатата с 6%, отбелязват американските изследователи и се позовават на същия ресвератрол, който според тях забавя растежа на раковите клетки на простатата. Това са резултатите от проучване от 2005 г., включващо повече от 1500 мъже.

Черен дроб

Докато учените търсят истината във виното, черният дроб поема основната тежест за „умерена превенция“.  Дори малко количество алкохол може да увреди чернодробните клетки. Затова защитавайте този основен орган с хепатопротектори, които са доказано ефективни.