Ако в началото на работната седмица се чувствате потиснати, знайте, че не сте единствените. Анкета сред 2000 британци показала, че почти 75% от участниците се чувстват нещастни в първата половина на деня.

Най-тежък ден от седмицата за много е понеделникът – в 11,17 часа те били тъжни и раздразнителни. Следобед обаче ситуацията се подобрявала и към 14,35 почти всички усещали въодушевление и бодрост.

Хората се разстройвали най-вече, когато не им благодарили (47%), когато ги бутали на опашката (75%) и когато им пречили да слязат от обществения превоз (43%). За подобряване на настроението им помагали спонтанните прегръдки (40%), когато дават път на колата им (36%) и успешно сключените сделки (42%).

Психологът Джо Хемингс отбелязва, че хората се чувстват щастливи не заради големите покупки и богатството, а заради добрината и отзивчивостта на другите. Но само 27% от анкетираните споделили, че се стараят самите те да направят нещо добро за околните. 

Някой хора бъркат дните от седмицата. Британските психолози обясняват това с липсата на емоционална окраска в дни като вторник, сряда и четвъртък – тъкмо това са дните, които хората най-често бъркат. Докато понеделникът, петъкът, съботата и неделята – обратно, са ярко емоционално украсени.