Седмица след като една трета от френските ученици се завърнаха в клас поради частично премахване на карантината, възникна тревожно огнище на коронавирус - във Франция бяха съобщени 70 случая на свързан с училище COVID-19.

Някои класове от началните училищата били отворени миналата седмица, а други 150 000 ученици се върнали в клас в понеделник на 18 май. Тази стъпка първоначално означавала приключване на домашната изолация на стотици хиляди изтощени френски родители, много от които също работели от вкъщи.

Френският министър на образованието Жан-Мишел Бланкер алармирал на 18 май по френското радио RTL, че връщането излага някои деца на риск от заразяване. Той предупредил, че засегнатите училища ще се затварят незабавно.

Френски медии съобщават, че седем училища в Северна Франция вече са затворени. Ситуацията подчертава нестабилността, в която френското правителство се озовало в стремежа си както да убеди обществеността, че страната се оправя след коронавируса, така и разумно да отреагира на защитниците на общественото здраве.

Бланкер не уточнява дали 70-те случаи на COVID-19 са сред ученици или учители. Като се има предвид, че инкубационният период на коронавируса е до 14 дни, хората вероятно са се заразили още преди отварянето на училищата.

В съседна Германия училищата постепенно се отварят през последните 2 седмици, като се спазват предпазни мерки. Не се съобщава за сериозни огнища, свързани с откритиването, въпреки че има изолирани случаи. В берлинския квартал Спандау едно от училищата е затворено отново, след като се оказало, че учител с коронавирус е имал часове в два основни класа, както и контакти със свои колеги.