Здравословният начин на живот може значително да намали риска от сърдечен удар. Храната играе централна роля. Лекарите препоръчват включването на прости и достъпни продукти във вашата диета. Кои са те?

Зеле. Зелето е богато на минерали и витамин К, което подобрява съдовата функция.

Пълнозърнести храни. Диетичните фибри понижават нежелания лош холестерол, което прави кръвоносните съдове по-еластични. Три порции пълнозърнести храни на ден могат да намалят сърдечния риск с 22%.

Бобови растения. Фасулът, грахът и лещата имат положителен ефект върху холестерола и кръвното налягане, предпазват от развитието на възпалителни процеси. Четири порции бобови растения седмично намаляват риска от сърдечни заболявания с 14%.

Домати. Растителното вещество ликопен, съдържащо се в доматите, има антиоксидантен ефект, борейки се със скритите възпалителни процеси в организма. Приемът на ликопен допринася за добрия холестерол и намалява риска от сърдечни заболявания.

Чесънът. Той е мощен защитник на сърцето. Активната му съставка алицин понижава холестерола, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и понижава кръвното налягане почти на нивото на конвенционалните лекарства.

Зелен чай. Зеленият чай предотвратява образуването на съдови отлагания и понижава кръвното налягане.

Тиква. Този зеленчук е източник на соли, на желязо, калий и магнезий, които са необходими за поддържане на нормалното функциониране на миокарда. Тиквеният сок има холеретичен ефект, което помага на тялото да се отърве от отоците, които са допълнителна тежест за сърцето.