Болката в прасеца варира от човек на човек, но обикновено се усеща, като тъпа болка или остра болка, понякога със стягане, в задната част на подбедрицата.

Симптомите, които могат да показват по-тежко състояние, включват:

•             подуване

•             необичайна студенина или блед цвят в прасеца

•             изтръпване на прасеца и крака

•             слабост на крака

•             задържане на течности

•             зачервяване , топлина и нежност на телето

•             Ако имате някой от тези симптоми в допълнение към болката в прасеца, трябва да посетите вашия лекар.

Болката в прасеца може да е резултат от редица причини, включително преумора на мускулите, спазми и нараняване на краката.

Докато повечето случаи на болки в прасеца могат да бъдат лекувани у дома, други причини може да изискват незабавна медицинска помощ.

Най-честите причини за болки в прасеца, сподели с нас здравния сайт Здраве плюс.

1. Мускулни крампи

Мускулните крампи са внезапни, болезнени контракции на мускулите. Те могат да бъдат кратки или да продължат няколко минути. Спазмите са често срещани и обикновено са причинени от упражняване или натоварване повече от нормалното.

Спазмите могат да бъдат предизвикани и от дехидратация, мускулни наранявания и недостиг на минерали.

По-сериозни причини за мускулни крампи са:

•             бъбречна недостатъчност

•             хипотиреоидизъм

•             алкохолизъм

•             диабет

•             тежко периферно съдово заболяване

В по-тежки случаи ограниченият приток на кръв към части от тялото и други сериозни медицински състояния могат да причинят мускулни крампи.

2. Натоварване на мускулите

Натоварването на мускулите обикновено се появява в резултат на умора, прекомерна употреба или неправилно използване на мускула.

Например, започването на нов режим с упражнения или увеличаване на упражненията, които включват краката, като бягане, плуване, колоездене и пауърлифтинг, могат да натоварят мускула на прасеца.

Обикновено ще почувствате мускулно напрежение при появата му и ще забележите силна  болка, болезненост и ограничен обхват на движение.

Леките до умерени щамове могат да бъдат успешно лекувани у дома с лед, топлина и противовъзпалителни лекарства.

3. Ахилесов тендинит

Ахилесовото сухожилие се причинява от прекомерна употреба, напрежение или стрес върху ахилесовото сухожилие. Честите симптоми включват възпаление на сухожилието, болка в задната част на крака, подуване и ограничен обхват на движение при огъване на крака. Простите домашни лечения като ОРИЗ (почивка, лед, компрес, повдигане) могат да помогнат.

Ако домашното лечение не помогне или болката ви се влоши, е важно да посетите лекар.

4. Ишиас

Ишиасът е резултат от проблеми със седалищния нерв, който контролира мускулите в долната част на крака и задната част на коляното. Това може да причини болка и изтръпване в долната част на гърба, което може да премине надолу по крака до прасеца и други мускули.

В по-тежки случаи може да се наложи операция за лечение на ишиас. 

5. Дълбока венозна тромбоза

Дълбоката венозна тромбоза (ДВТ) е резултат от образуването на кръвен съсирек в дълбоката вена на ръката или крака. Има многобройни фактори и състояния, които могат да причинят ДВТ. Някои включват седене за дълги периоди от време, усложнения от лекарства и пушене.

Симптомите на DVT включват:

•             видими вени в засегнатата област

•             подуване

•             нежност на краката

•             обезцветяване на кожата

•             усещане за топлина в прасеца

Трябва незабавно да посетите вашия лекар, ако развиете симптоми на ДВТ.

Домашни средства за облекчаване на болки в прасеца

Методите за лечение на болки в прасеца варират в зависимост от причината, но повечето причини могат да бъдат отстранени у дома. За болки в прасеца, причинени от прекомерна употреба или лека до умерена травма, ето няколко съвета:

ОРИЗ (почивка, лед, компресия и надморска височина). Заледяването и повдигането на крака са два често срещани принципа на ОРИЗА, които са полезни при болки в прасеца. Опитайте да повдигнете крака си на или над нивото на сърцето си, за да намалите подуването. Прилагането на пакет с лед на интервали от 20 минути също може да помогне.

OTC лекарства. Болката в прасеца може да се успокои и с обичайни болкоуспокояващи като ибупрофен или напроксен.