За съжаление има случаи, когато черният ни дроб не успява да се справи със задачите си. Как да го разберем сами? Ето кои са признаците за неправилно функциониране на важната жлеза.

Пожълтяване. Кожата и склерата – бялото на очите, могат да пожълтеят заради натрупвания на пигмента билирубин, когато черният ни дроб не работи по необходимия начин. Този симптом, наречен жълтеница, може да се причисли към такива патологии, като хепатит, рак, злоупотреба с екстази. Промяната в цвета на урината и изпражненията също са свързани с повишено ниво на билирубина.

Сърбежи по тялото. Експерти от известната Мейо клиник в Щатите свързват заболяването на черния дроб с такива проблеми, като чернодробна недостатъчност, заболяване на щитовидната жлеза и рак, но още и с необясним сърбеж по тялото.

Безпричинни синини. При увреждане на черния дроб е по-лесно да се получат синини или натъртвания, тъй като този орган забавя или прекратява синтеза на белтъците, необходими за съсирване на кръвта. Знаем, че черният дроб произвежда няколко фактори за съсирване на кръвта.

Подпухналост. Отново според данни на учените от Мейо клиник, ако черният дроб не функционира добре, организмът може да започне да задържа вода в корема и краката, предизвиквайки отоци.