Нивото на хемоглобина е важен показател за жизнената активност на организма. Намаленият хемоглобин е слабост, липса на хранене на телесните клетки. И това неизбежно се отразява на външния вид - косата пада, ноктите се отлепват, човек се изморява по-бързо, по-често има главоболие, сърцебиене и задух. Експертите препоръчват да проверявате нивото на този показател всяка година и не забравяйте да ядете храни, богати на желязо.

Нутриопатите препоръчват пет натурални средства за повишаване на хемоглобина, за които малко хора знаят.

Зелена елда. Тази зърнена култура се нарича още „жива“ - не се подлага на термична обработка. Зелената елда съдържа ежедневния прием на желязо, необходимо на човека. За по-голяма полза експертите препоръчват елдата да покълне и да я добавите например в пюре.

Конопени семена. Конопът е богат на протеин, който съдържа всички незаменими аминокиселини. Конопените семена, за разлика от листата и съцветията, нямат наркотичен ефект. От конопените семена се получава питателно и лечебно конопено масло. В допълнение към повишаването на хемоглобина, редовната консумация на семена предотвратява развитието на рак, предотвратява развитието на заболявания на черния дроб и жлъчните пътища.

Сушена коприва. Растението пречиства добре кръвта и повишава хемоглобина. Специалистите препоръчват да приемате коприва на прах в чаена лъжичка, пиейки я с вода, но да не я кипвате с вряла вода.

Амброзия. Малко хора знаят за полезните свойства на този „пчелен хляб“. Той повишава имунитета, ускорява процеса на обновяване на кръвта и подобрява метаболизма. За да повишите хемоглобина, експертите препоръчват да се ядат по 2-3 зърна 2 пъти на ден.

Експертите съветват още, че при нисък хемоглобин да правите антипаразитно прочистване на организма, тъй като често наличието на паразити може да причини намаляване на нивото на желязо в кръвта.