Не само хората, които хващат настинка или се задавят, могат да кашлят. Експертите обясняват какви други причини могат да причинят кашлица.

ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест). С това нарушение редовното съдържание на стомаха или дванадесетопръстника се изхвърля в хранопровода. Като правило, ГЕРБ се проявява във вид на такива симптоми като киселини и парене в епигастралния регион. Но болестта може да има и белодробни прояви, а кашлицата е една от тях. За кашлицата с ГЕРБ е характерно легналото положение.

Сърдечна недостатъчност. В този случай човек често има суха кашлица, която се появява след физически или емоционален стрес.

Коронарна болест на сърцето. При това заболяване болките в гърдите започват да се проявяват в ситуации, изискващи физическо натоварване. Но понякога вместо тези болки може да се появи само суха кашлица. Появата й, според лекарите, трябва да предупреди хората над 45 години, които не страдат от белодробни инфекции.

Аскариаза. Причинител на заболяването е кръглият червей от вида Ascaris lubmricoides. Попадането му в тялото може да е съпътствано от такива симптоми като суха кашлица и усещане за парене зад гръдната кост при дълбоко поемане на дъх. Трихинозата и токсокариазата, които се появяват поради инфекция от паразити от кучета, също причиняват кашлица.

Невроза. Неврогенната или психологическата кашлица не е свързана със заболявания на вътрешните органи. Например, известна е кашлицата на тревожното очакване, характерна за хората с невроза – такава кашлица може да се появи при страх да не закъснеете за нещо.

Серен корк. Голяма тапа може да раздразни ушния канал и да причини кашлица. В случая отстраняването й решава проблема. Но причината за тази кашлица трудно може да се открие и лекарите не винаги успяват веднага да разберат, че става въпрос за сирин корк.