Когато по някаква причина е невъзможно да се вземат болкоуспокояващи, използвайте всички известни и достъпни продукти, препоръчват лекарите.

Основното предимство на тези продукти е почти 100%-то отсъствие на странични ефекти върху човешкото тяло. Кои са те?

Лавандулово масло

То помага много при възпалителни процеси (артрит, болки в гърба). Може да го използвате, като добавите във ваната или напълните арома лампата. В допълнение, лавандулата успокоява добре, което може да бъде полезно при проблеми със заспиването. При простуда лавандуловото масло облекчава назалната конгестия. То има антисептични, диуретични и холеретични свойства.

Куркума

Свойството на куркумата да забавя растежа на злокачествените клетки, е известно. Куркумата се използва и при дезинфекция на порязвания и изгаряния, тя почиства черния дроб от токсини и е мощно противовъзпалително природно средство. Куркумата се е доказала и в лечението на артрит, екзема, псориазис.

Люти чушки

Тинктурата от люти чушлета помага добре при радикулит, миозитна невралгия, главоболие. Тя стимулира процесите на храносмилане, метаболитните процеси, което прави лютите чушки незаменими за отслабване, а също така подобрява имунитета. Чушките са се доказали и в борбата срещу хелминти.

Карамфил

Карамфилът често се използва при зъбобол. Той има добър антисептичен, дезинфекционен и диуретичен ефект.

Етерично масло от мента

Това растение се използва широко при възпалителни процеси на устната кухина (стоматит, пародонтална болест), намалява мускулната умора, може да се използва при припадък, помага при астматични пристъпи, при акне, при дислокации и навяхвания и елиминира диспептичните разстройства. Поставянето на няколко капки в уискито помага при мигрена.