Йодът е от съществено значение за нашето здраве, но не винаги успяваме да си го набавим в необходимото количество. Ето 5 от най-често срещаните източници и причини, при които имате нужда от йод в диетата си.

Дефицитът на йод причинява ограничено развитие на мозъка, особено при деца, психични заболявания, проблеми с холестерола, летаргия, депресия, умора и загуба на тегло. Излишъкът от йод пък може да доведе до хипотиреоидизъм или състояние, при което има дефицит на хормони на щитовидната жлеза. Ето защо е важно да следим баланса на йода и активно да включваме в диетата си вещество, в което има много от него.

Картофи. Те са отличен източник на йод. Печените заедно с кожата картофи осигуряват 60 мкг йод.

Хималайската кристална сол, наричана още сяра, се счита за богат източник на йод. Всички видове готварска сол също съдържат йод, но те обикновено губят вродените си минерали чрез преработка. А непреработената хималайска сол съдържа около 500 mg йод.

Червените боровинки имат антиоксидантни свойства и са богат източник на йод. 120 г боровинки съдържат около 400 мкг йод. За да попълните дневния си прием, се препоръчва да ядете малко плодове или да изпиете чаша пресен сок.

Фасулът или морският боб също се считат за богат източник на йод. В половин чаша тъмен боб, например, има около 32 мкг йод.

Водорасли. Океанът е най-големият източник на богати на йод храни като водораслите. Те имат високо съдържание на йод, например, в една порция водорасли има четири пъти повече йод, отколкото се препоръчва да се използва на ден. Можете да ги добавяте към супа или салати, пише The Health Site.