При наличието на язвени лезии с неравни ръбчета по езика, които не заздравяват със седмици и дори месеци или продължават да нарастват, е препоръчителна незабавна консултация със специалист оториноларинголог (УНГ). Раничките, които често пренебрегваме като „маловажни“, може да са индикация за рак на езика, предупреждава проф. Мелих Гювен Гювенч, УНГ-специалист от болница Acıbadem Maslak в Турция. Заболяването обикновено засяга пациенти над 40-годишна възраст, по-често мъже, отколкото жени. Световната статистика обаче сочи, че през последните години е налице тенденция за увеличаване честотата на заболяването, включително при жени и млади хора. Добрата информираност е от ключово значение за поставянето на ранна диагноза и съответно по-добра прогноза за лечението.

Основният рисков фактор за рак на езика е консумацията на тютюневи продукти и алкохол. Тези, които дъвчат тютюн или пушат лула, са изложени на същия риск като онези, които пушат цигари. HPV (човешки папиломен вирус) също може да причини рак на езика, твърди проф. Гювенч. Той посочва 5-те най-чести симптома при рак на езика и дава важни препоръки:

Ранички по езика

Язви по повърхността на езика са най-важният симптом за рак. Ракът на езика обикновено се развива откъм видимите страни, но е възможно да се появи и в други части. Обикновените ранички обикновено заздравяват и зарастват в рамките на няколко дни, но трябва да внимаваме за такива, които остават активни по-продължително време. При наличието на язвена лезия с неправилни краища по езика, която не заздравява със седмици или дори месеци, или продължава да нараства, незабавно се консултирайте с УНГ-специалист. Възможно е и под лигавицата да се развива тумор, който причинява необичайна скованост на езика.

Бучка на шията

Когато туморът се разпространява в лимфните възли, това причинява оток. Следете за подутини на врата, които нарастват продължително в течение на седмици или месеци без подобрение, и стават по-твърди и по-слабо подвижни с времето, тъй като се прикрепват към заобикалящите ги тъкани отвътре. Те могат да бъдат индикация за рак.

Промени в говора

Ракът на езика може да се отрази на подвижността на езика. Невъзможността езикът да се движи правилно може да повлияе на говора.

Болка и кървене на езика

Ракът на езика може да причини болка, а при по-напреднали случаи и кървене от лезиите в областта на езика. При напреднали тумори острата болка може да засегне и ушите.

Лош дъх

С напредването на тумора, мъртвата тъкан в устата, наричана „некротична тъкан“, влошава оралната хигиена и може да доведе до лош дъх, обяснява проф. Мелих Гювен Гювенч

Ранната диагноза е от ключово значение!

Както при всички видове рак, така и при ракът на езика рано поставената диагноза е много важна, отбелязва проф. Мелих Гювен Гювенч. Окончателната диагноза се поставя с биопсия, което включва вземане на проба от лезията и извършване на патологичен анализ. В ранен стадий туморите могат да бъдат отстранени хирургически до здрава тъкан, като оставащата тъкан обичайно е достатъчна, за да изпълнява функциите си. В напреднал стадий може да се наложи отстраняване на значителна част от органа и последваща реконструкция с трансфер на собствени тъкани от мускулите и кожата на пациента чрез микрохирургия.