Достатъчно се писа за селена като ефективна превенция срещу коронавируса. Добавянето на селен към нашите диети е ефективно средство и против затлъстяване. Ето и 5 храни, които съдържат достатъчно количество от този минерал, изброени от експертите на The Health Site.

Стриди. Порция от 6 стриди има почти 100% от препоръчителния дневен прием на 55 мкг селен. Стридите съдържат и много други хранителни вещества, включително протеини, мазнини, витамини и минерали, и са с ниско съдържание на калории.

Бразилски орех. Количеството селен в растителната храна зависи от съдържанието му в почвата, където растенията растат. Яденето само на един бразилски орех на ден осигурява дневния препоръчителен прием от 55 mg селен, тъй като съдържа между 68 и 91 mcg от това хранително вещество.

Яйца. Едно голямо яйце съдържа 28% от дневната нужда от селен. Освен това основната му част се съдържа в жълтъка, а в протеина му има около 9 μg. Яйцата също са евтин източник на протеини с ниско съдържание на въглехидрати. Едно яйце съдържа около 70 калории, заедно с няколко ключови витамини и минерали.

Сардини. Те са отличен доставчик на селен за нашето тяло, както и на витамин В12, фосфор, омега-3 мастни киселини, протеини, калций, витамин D. 100 г сардини съдържат от 40,6 до 52 мкг селен.

Слънчогледови семки. Слънчогледовите семена са с много високо съдържание на селен, в една четвърт чаша слънчогледови семки вие си осигурявате 19 mcg от това хранително вещество. Освен това те са с високо съдържание на протеини и фибри, които подпомогнат загубата на тегло, както и на витамини и минерали повишаващи имунната система.