Известно е, че болестта на Паркинсон засяга говора по няколко начина. В повечето случаи това може да причини неясни думи и мърморене, което може да накара хората да говорят тихо с ограничено произношение. В други случаи може да произведе бърза реч със заекване и запъване. И двете са резултат от немоторни симптоми, които нарушават паметта и мисленето, които се използват за изграждане на речта, обясняват британски учени от Parkinson's UK.

По данни на Parkinson's UK, загубата на гримаси и отпускане на лицето могат да затруднят говора. Проблемите с говора може да са следствие и от задуха, от който могат да страдат хората с болестта на Паркинсон.

Пациентите с Паркинсон често се нуждаят от помощта на специалист по речта, който може да даде съвети и обучение как да се справят с тези симптоми. Има и устройства, които могат да помогнат при затруднения в комуникацията. Когнитивният проблем може да бъде подпомогнат и от упражненията за памет, които се използват за лечение на болестта на Паркинсон и други подобни състояния.

Механизмите, отговорни за проблемите с говора, могат да причинят затруднения и при хранене и пиене. Задушаването става много по-голяма опасност за хората с болестта на Паркинсон, тъй като мускулите, участващи в преглъщането, стават по-малко отзивчиви.

Болестта на Паркинсон се причинява от смъртта на нервните клетки, произвеждащи допамин. Допаминът е невротрансмитер и без достатъчно допамин в тялото, нервните клетки губят способността си да функционират нормално. Треперенето и сковаността, свързани с болестта, са резултат от увреждането на тези нервни окончания.