Жертва сте на алергия? Изпитвате болка? Преди да посегнете към какъвто и да е медикамент за облекчаване на положението, прочетете етикета, следвайте инструкциите и вземете предвид страничните ефекти, съветва д-р Искрен Гарвански, кардиолог в Сити Клиник София.

При хора, страдащи от сърдечни проблеми е особено важно да се информират за рисковете при прием на определени медикаменти. Ако сте пациент със сърдечен проблем, не пропускайте да обсъдите първо с вашия кардиолог всички медикаменти и хранителни добавки, които приемате.

На вашето внимание предлагаме 4 категории медикаменти, които са рискови по отношение на сърдечносъдовите заболявания.

1. Болкоуспокояващи, които се предлагат без рецепта

Съществуват няколко вида болкоуспокояващи, които се предлагат без рецепта като например: ацетаминофен и нестероидни противовъзпалителни лекарства. Примери от втория вид са: ибупрофен и напроксен натрий. Противовъзпалителните лекарства (особено във високи дози) могат да повишат артериалното ви налягане, като по този начин повишават риска от инфаркт или инсулт.

Ако приемате медикаменти с рецепта за високо артериално налягане или имате сърдечен проблем, непременно обсъдете това с вашия кардиолог, който ще ви помогне да намерите най-подходящото за вас болкоуспокояващо, съветва д-р Гарвански.

2. Деконгестант

Много лекарства срещу настинка, грип или алергии включват деконгестанти, които могат да причинят повишаване на кръвното налягане или пък да повлияят на ефективността на някои други лекарства, изписани с рецепта. Не приемайте деконгестанти в случай, че имате високо артериално налягане, вземате медикаменти за високо артериално налягане или сърдечни проблеми. Пример за деконгестант са псевдо ефедринът, ксилометазолинът и др.

3. Някои антибиотици

Азитромицинът е антибиотик, който обикновено се използва за бактериални инфекции. Продава се под името Азитрол и Азитрокс.

Наскоро проведено изследване открива, че азитромицинът може да предизвика промени в електрическата система на сърцето, които от своя страна да доведат до аритмия или учестено сърцебиене. Пациентите, при които съществува риск да развият такива състояния са тези с рискови фактори като QT интервал, ниски стойности на калий и магнезий, по-нисък от приетия за нормален сърдечен ритъм, употреба на някои медикаменти за аритмия или нарушения на сърдечния ритъм, обяснява д-р Искрен Гарвански.

Агенцията по лекарствата докладва, че антибиотици от същия клас като азитромицин, наричани групи на макролиди, имат същите странични ефекти. Съветваме ви да обсъждате всякакви притеснения относно този тип антибиотици с вашия кардиолог.

4. Растителни добавки/Лекарства на растителна основа

Растителните добавки изглеждат натурални и безвредни, но за разлика от общоприетите  медикаменти, те не преминават през прецизни клинични изпитания. Отчетени са някои сериозни взаимодействия при прием на лекарства и растителни добавки, които не са били изследвани.

Някои билкови и растителни препарати например могат да причинят сърдечни и съдови проблеми – те могат да въздействат на артериалното налягане и сърдечния ритъм, независимо дали приемате някакви медикаменти за сърдечносъдови заболявания. Следователно е необходимо винаги преди да вземете от добавките, да обсъдите това с вашия лекар.

Какво да предприемете преди да започнете прием на нов медикамент или хранителни добавки?

Когато погледнете към етикета на който и да е медикамент, уверете се, че сте прочели списъка с активни и неактивни съставки. Много лекарства имат високо съдържание на натрий, който повишава артериалното налягане.

Попитайте фармацевта. Той винаги може да ви каже дали дадени болкоуспокояващи са съвместими с определени медицински състояния и/или медикаментозна терапия. Като допълнение той може да ви предложи алтернативен заместител.

Най-важно е, ако вие сте пациент със сърдечносъдово заболяване, да не забравяте да обсъдите с вашия кардиолог всички медикаменти и хранителни добавки, които смятате да приемате.