Почти всеки трети пациент не произвежда антитела след коронавирусна инфекция. Това означава, че хората не получават имунитет. Изводът е на изследователи от университета Фудан в Китай, които тествали 175 пациенти, прекарали коронавирусна инфекция.

Китайските учени се интересували от наличието на антитела срещу вируса в организма. Смята се, че създавайки колективен имунитет на базата на антитела, човечеството ще победи пандемията COVID-19 без ваксина. Антителата се произвеждат, след като човек се срещне с вируса. Те пазят спомени за инфекцията и при многократно развитие успешно се противопоставят на нея.

Наблюденията показват, че почти 30% от пациентите имат толкова ниско ниво на антитела, че трудно могат да бъдат диагностицирани с тест. Хората на средна и по-напреднала възраст имат повече антитела от младите хора. Днес много страни разработват тестове за антитела, които могат да определят колко хора вече са имали коронавирус, без да показват симптоми, или които са се разболели от хрема. Смята се, че тези хора могат безопасно да бъдат освободени от карантина за работа, тъй като имат имунитет. Но се появява информация за повторно заболяване.

Надеждността на тестовете за имунитет поражда въпроси, както и информация за продължителността на възможен имунитет. Ако науката докаже, че колективен имунитет от коронавирус не е възможен, тогава човечеството ще трябва да седи под ключ и в продължение на година, докато учените не завършат изпитването за ваксина. Разбира се, в случай, че тази ваксина може да бъде разработена, пише The Daily Mail.