Този витамин е много важен за здравето, особено когато става дума за здравината на костите и нормалното функциониране на мускулите.

Смята се, че витамин D може да намали риска от смърт вследствие хипертония, диабет, различни видове рак и сърдечна недостатъчност.

Повечето хора дори не знаят, че страдат от дефицит на витамина.

Всички знаем, че трябва да избягваме продължителното излагане на слънце, но именно въздействието на слънчевите лъчи е най-добрият начин да получим достатъчно количество витамин D.

Вие сами може да блокирате изработването на витамина, като използвате слънцезащитни средства. И въпреки това трябва да се постараете поне по 10-15 минути дневно да сте на слънце без предпазни средства, препоръчват експертите.

Защото…

Ето какво ще ви подскаже, че страдате от дефицит на витамин D.

Слабост на мускулите и костите.

Този витамин е необходим за зъбите, мускулите и костите. Така че ако вашите зъби, мускули или кости са отслабнали, това може да означава, че в организма ви няма достатъчно количество витамин D.

Прекалена чувствителност.

Често хората, които изпитват хронични болки, страдат от дефицит на витамин D.

Хронично заболяване на венците.

Кървене на венците, зачервяване и отоци са най-вероятният сигнал, че ви липсва витамин D.

Често изпадате в лошо настроение.

Изследване показало, че лошото настроение или депресиите често са присъщи на жени с ниско ниво на витамин D.

Високо кръвно.

Витамин D е необходим за здравото сърце. Вие може да страдате от повишено кръвно налягане, ако имате недостиг от този витамин.

Умора и сънливост.

Хората, които страдат от липса на витамин D, могат да имат постоянно чувство за отпадналост и да им липсва достатъчно енергия през целия ден.

Промени в настроението.

Витамин D има важно значение за производството на серотонин – хормонът на щастието, който влияе на нашето настроение.

Понижена издръжливост.

Изследователи доказали, че спортистите, които страдат от дефицит на витамин D, имат по-ниско ниво на енергия и по-малка издръжливост в сравнение с другите спортисти.

Излишни килограми.

Хората с наднормено тегло се нуждаят от по-големи количества витамин D заради това, че той е известен като мастно разтворим витамин, който се съхранява в мастните клетки.

Проблеми със стомаха.

Хората, които страдат от възпалителни заболявания на червата и болестта на Крон е много вероятно да имат недостиг на витамин D.

Повишено потоотделяне.

То е още един признак за това, че нивото на витамин D в организма ви е занижено.

Алергии.

Достатъчното ниво на витамин D може да намали възникването на алергии, доказал експеримент. 6 000 участници в изследването помогнали на учените да докажат, че страдащите от дефицит на витамин D са по-склонни към алергии.