Кои храни могат да ви помогнат за понижаване на кръвното? Има поне десет основни, които може да ползвате всекидневно в менюто си, казват диетолозите. И ги изброяват.

Цвекло. Един прост и евтин зеленчук съдържащ голямо количество витамин С, витамини от група В, фосфор, желязо, мед, силиций. Основната стойност на цвеклото е, че съдържа уникална комбинация от магнезий и калий, която има положителен ефект върху функционирането на органите на сърдечно-съдовата система.

Картофи. Те съдържат калий, магнезий и витамин С, което прави този зеленчук един от най-важните продукти за поддържане на здрави кръвоносни съдове и сърце. За пациенти с хипертония се препоръчва да ядат картофи, изпечени с кората и неосолени.

Бадеми. Редовната консумация на бадеми спомага за нормализиране баланса на холестерола и подобрява еластичността на кръвоносните съдове. Бадемите съдържат също калий и магнезий, а в допълнение към тях и мононенаситени мазнини, които намаляват риска от сърдечни заболявания заради ефекта им да подобряват холестерола в кръвта.

Спанак. Съдържа много магнезий, който помага за отпускане на кръвоносните съдове, което намалява налягането и стреса върху сърцето.

Целина. Употребата й намалява производството на хормони на стреса, които свиват кръвоносните съдове и водят до повишено кръвно налягане.

Броколи. В броколите има много витамин С, магнезий, калций, калий и фибри. Съдържат и глутаминова киселина, която понижава кръвното налягане. Лекарите съветват страдащите от хипертония да ядат около 200 грама броколи, които са им напълно достатъчни.

Портокали. По принцип всички цитрусови плодове съдържат повишени нива на калий, витамини и диетични фибри, така че приемът им осигурява противовъзпалителен ефект, намалява холестерола и високото кръвно налягане. За тази цел е достатъчно да изяждате само един портокал на ден.

Червен пипер и шипка. Тези два продукта са шампиони по съдържание на витамин С. Този витамин увеличава производството на азотен оксид, който е мощен вазодилататор (помага за отпускане на съдовете). Под неговото влияние кръвоносните съдове и артерии се разширяват, което осигурява плавен приток на кръв по цялото тяло.

Боб. Бобовите растения съдържат много разтворими фибри, магнезий, калий - това е идеален комплект за намаляване на кръвното.