Ако започвате деня си с кафе, прочетете тази статия! Предлагаме ви десет приятни и полезни повода да се събуждате с ароматната напитка всеки ден.

1.Кафето е основен източник на антиоксиданти. Тялото приема повече антиоксиданти от кафето, отколкото от плодовете и зеленчуците. Една чаша съдържа: 11% витамин В12, 6% витамин В5, 3% манган и калий, 2% магнезий и витамин В3.

2.Ароматът на кафето има антистресов ефект. Забелязано е, че помага както за ободряване, така и за концентриране на мисълта.

3.Кафето намалява симптомите на болестта на Паркинсон и Алцхаймер. Според статия, публикувана през 2012г. в списание Science Daily, кафето помага на страдащите от Паркинсон да контролират по-добре своите движения.

4.Много е полезно за черния дроб, особено ако обичате да си пийвате алкохол. В продължение на 22 години са наблюдавани 125, 000 доброволци. В този дългогодишен експеримент, хората, които са пили поне по едно кафе на ден, са намалили с 20% шанса да развият цироза.

5. Намалява риска при жените да заболеят от рак на кожата.

6. Подобрява спортните резултати и физическата издръжливост. Кофеинът увеличава количеството мастни киселини в кръвта, което позволява на мускулите да преобрарзуват мазнините в енергия.

7. Намалява риска от захарен диабет. Изследванията са показали, че пиещите по няколко кафета на ден, намаляват наполовина риска от диабет от втори тип.

8.Подобрява работата на мозъка, като увеличава ефективността на умствената работа.

9. Кафето повдига настроението. Изследвание, проведено от американския институт по здравеопазване показало, че хора, които пият 4 кафета на седмица, по-рядко изпадат в депресия, отколкото тези, които изобщо не пият кафе.

10. Според списание The Times of India, кафето действа чудесно на кожата на лицето, ако се миете със сапун или крем, който съдържа кафе. То подмладява клетките и предпазва от УВ лъчите.