Изследването на Космоса роди „странични продукти“ които направиха живота ни по-комфортен и бяха внедрени в медицината. В Деня на космонавтиката цитираме някои от тези технологии.

Детското хранене

Изследователи от NASA се насочили към използването на водораслите като източник на кислород в Космоса, но съвършено неочаквано открили, че те съдържат омега-3 мастни киселини. Тези ценни хранителни вещества са необходими за нормалното развитие на очите, мозъка и сърцето при малките деца. Омега-3 мастните киселини се съдържат в майчиното мляко, но с добавянето им в смески за изкуствено кърмене съществувал проблем.

В NASA се заели с разработката на тези храни и днес мастните киселини от водорасли влизат в състава на 90% от смеските за детско хранене.

Разтворими храни

По време на проекта „Аполо“ учените разработили уникална технология за обработка на храна. Може да се вземе който и да е хранителен продукт с голямо съдържание на вода, да бъде замразен, а след това загрят така, че ледът веднага да се превърне в пара. В резултат остават само 20% от първоначалното му тегло, но се съхраняват вкусът и всички полезни вещества.

Такива продукти се съхраняват дълго, без да се развалят. Представители на хранителната индустрия оценили достойнствата на технологията и я включили в хранителната индустрия. Най-често сушенето чрез замразяване се използва при изготвяне на гранулирано кафе, подправки и обработка на плодовете за мюсли.

“Умна“ пяна

Пяната с ефект върху паметта се използва в ортопедичните възглавници и матраците, обувните стелки, за протези. Медицинската промишленост е най-крупният, но не и единствен потребител на този материал.

„Умната“ пяна е създадена още през 1966 година от специалисти на NASA за съединения в летателните апарати, които да защитават пилотите.

Слънцезащитни очила

През 1980 година учените от NASA изследвали светлината в Космоса, за да разберат как да защитят очите на астронавтите от вредни излъчвания. Решението подсказали хищните птици.

За успешното ловуване им е необходимо остро зрение, затова природата ги е наградила със защитен механизъм – при хищниците се изработва особена „смазка“, която филтрира вредното излъчване. И учените успели да възпроизведат нейния състав.

Оказало се, че той може да е полезен не само за космонавтите. Те създали специално покритие, което се нанася върху стъклата на слънцезащитните очила. То помага за предотвратяване помътняването на лещата – катаракта.

Рехабилитация на детска церебрална парализа и след инсулт

През 1960 година руските специалисти от разработили костюм „Пингвин“, който помагал за подобряване състоянието на опорно-двигателната система при космонавтите, тъй като те дълго време са в условията на безтегловност. Първите изпитания на „Пингвин“ в Космоса станали през 1971 година.

В началото на 1990 година руските учени модифицирали костюма и създали негов прототип „Адел“ за лечение на деца с церебрална парализа. По-късно бил разработен и костюм за аксиално (осово) натоварване „Регент“ за рехабилитация след инсулт.

Инфрачервени термометри

Първите „пациенти“, на които измерили температурата с помощта на инфрачервен датчик, били звездите. Учените много бързо разбрали, че новото устройство може да се използва и в медицината. Така се появили инфрачервените термометри. Те са по-удобни, особено ако се трябва да измервате температурата на бебе или на тежко болен. Такъв термометър регистрира топлината, идваща от тъпанчето на ухото. Процедурата трае няколко секунди и не е необходимо да стоите с рутинния термометър под мишница.

Вани за потапяне

Гравитация на Земята пречи да бъдат създадени условия, които да възпроизведат безтегловност, а това е много необходимо за тренировките на бъдещите космонавти. Ваните за потапяне са запълнени с вода, на повърхността на която се намира водоустойчив филм. Когато човек легне върху филма, той се потапя във водата и остава там в неопределено състояние. Оказало се, че пребиваването в тази „несъвместимост“ помага за отстраняването на спазми, отпускане на мускулите и нормализиране на тонуса.

Днес ваните за потапяне се използват при детска церебрална парализа, нарушения на съня, бъбречни и сърдечно-съдови заболявания, разстройства на вегетативната нервна система и дори за рехабилитация на недоносени бебета.

„Изкуствено сърце“

При тежка хронична сърдечна недостатъчност се налага трансплантация на сърце. Тази операция помага за съхраняване на живота. Но намирането на подходящ донорски орган е много сложно. На пациента се налага дълго да чака, а времето работи срещу него.

Конструктори от NASA в сътрудничество на медици създали устройство, което помага за поддържането на живота на такива пациенти.

Помпата тежи само 100 грама и се имплантира направо в сърцето, където поема изцяло неговата функция. Една батерия издържа до 8 часа. Учените кръстили устройството „мост към сърдечна трансплантация“. За пациента това е реален шанс да доживее до момента на намирането на подходящ донор.

Изследване на хромозомите

Технологията на NASA за обработка на изображения помогнала за бързото изучаване на човешкия генетичен материал. Хромозомите се фотографират с помощта на специални камери, монтирани на микроскопите. След това снимките могат да бъдат дигитализирани, като качеството им се подобрява значително. Тази технология може да се използва за откриване на генетични аномалии при децата.

Ендоскопия

Активните CMOS сензори били разработени от NASA за намаляване размера на фотокамерата. Днес те се прилагат в медицината – с такива датчици са оборудвани ендоскопските апарати. Те се използват още и в смартфоните и GoPro камерите.

Триизмерни органи

През 2018 година на международна космическа станция бил доставен принтер, който „напечатал“ в условията на микрогравитация няколко образци от човешката хрущялна тъкан и тъканта на щитовидната жлеза. За разлика от класическите биопринтери, използващи за подложки специални биоразградими гелове, „космическият принтер“ създал живи тъкани с помощта на магнитното поле.

Тази технология може да се прилага за изучаване действието на космическите лъчи върху живите тъкани. Възможно е в бъдеще да се „отпечатват“ и изкуствени органи за хората. Учените продължават да работят по проекта, като планират създаването на месо с помощта на биопринтер. Вероятно за случаите, когато хората ще живеят и в Космоса.