Никой днес не би се изненадал от това, че следователите събират косми от престъпници, за да анализират ДНК за изясняване самоличността на престъпника. Какво обаче се случва, ако генетичният материал не достига? На помощ идват бактериите!

Как така? В самите косми ДНК няма, тя е в луковицата на косъма, уточняват учените. Ако намерените на местопрестъплението косми по някаква причина са без луковица, ДНК за анализ е невъзможен. Затова пък по повърхността на всеки косъм има бактерии и техният състав може да се окаже уникален, както в случаите с чревната микрофлора.

Австралийски учени от университета в Пърт използвали този факт и провели анализ на видовия състав на бактериите по космите на доброволци. Седем души, двама от които живеели заедно, събирали падналите си косми от слабините и от главата в продължение на пет месеца, след което ги предоставили за анализ. Изводите от изследването ще се използват най-вече за издирването на изнасилвачи – тъкмо затова били необходими косми от слабините.

По космите от главата на мъжете учените открили 50, а при жените – 55 разновидности микроби. Съставът от бактерии по тези косми се оказал практически еднакъв при всички участници в изследването. Докато за бактериите по космите от слабините такова нещо не би могло да се каже. Първо, техният състав бил индивидуален и второ, разновидностите от микроорганизми по този тип косми били повече – 73 при мъжете и 76 при жените.

Вярно, че бактериите от космите по слабините на двамата партньори се оказали практически еднакви. Както споделили от двойката, 18 часа преди събиране на пробите между тях е имало полов контакт. Така че в случаи, ако насилникът и жертвата са имали сношение преди престъплението, разпознаването на престъпника по бактериите ще бъде по-сложно.