Окситоцинът, известен под поетичното название „хормон на любовта“, защото укрепва романтичните и социални връзки, вече има още една функция. Той ще лекува и … шум в ушите!

Това уверяват бразилски оториноларинголозите (УНГ специалисти) от Федералната клиника към университета в Сао Пауло, според които хората, страдащи от хроничен шум в ушите ще могат най-после да намерят някакво облекчение чрез приемането на назален аерозол на основата на хормона окситоцин.

Според авторите на изследването, ефектът на окситоцина вероятно е свързан с регулиране на течността във вътрешното ухо, той влияе също и на работата на главния мозък, доколкото „хормонът на любовта“ се смята че участва в изработването на  невромедиатора допамин.

На пръв поглед терапевтичното приемане на окситоцин е безопасно и не предизвиква никакви странични ефекти. Последствията от дългосрочното му приемане обаче, все още не са известни. В момента изследователският екип провежда допълнителни изследвания, за да може да си отговори на този въпрос. В изследванията им участват 17 души на средна възраст 63 години, страдащи от хроничен шум в ушите.