"Умната гривна" Nightwatch е изобретение на холандски учени от Университетския медицински център Утрехт. Тя следи сърцебиенето и движението на човека. Отличава се от обикновения фитнес-тракер за проследяване със способността да разпознава пристъпа на епилепсия по мускулните съкращения и учестеното сърцебиене.

Гривната се поставя над лакътя и отчита два основни показателя. Както съобщава списание Neurology, гривната анализира пулса и мускулните съкращение. При откриване на признаци за епилепсия, на аксесоара започва да свети червеният датчик и устройството подава звуков сигнал.

Гривната е тествана върху 28 пациента с епилепсия. Доброволците я носили в продължение на минимум 65 нощи. През това време създателите получили сведение за 1826 нощни и 809 дневни пристъпа на епилепсия. Станало ясно, че гривната а разпознала пристъпите при 85% от случаите. За най-сериозните пристъпи съобщенията били 96%.

Устройството е в състояние да намали с две трети броя на смъртните случаи вследствие на епилептични пристъпи, категорични са създателите.