Американски учени създадоха крем, който при нанасяне върху кожата застива като прозрачен гъвкав полимерен филм и я възстановява до състояние на млада и еластична.

Действието на тази „втора кожа“ продължава цял ден, че и повече. Новият крем значително намалява торбичките под очите и помага на сухата кожа да задържа по-добре влагата, макар и временно. Иновацията може да помогне и в лечението на широк спектър дерматологични заболявания, като екзема и псориазис.

При изсушаването филмът се свива с цели 10% в зависимост от формулата на конкретния препарат.

Разработката ни е с огромен потенциал, казват авторите Калифорнийския университет. Например пациенти с екзема и с редица други кожни заболявания често са принудени да увиват кожни участъци със слоеве бинт или дои с прозрачна пластмасова лента, за да закрият с тях пораженията и лекарствата. Вместо тях те биха могли да използват тази невидима лента, коментира учени от Калифорнийския университет, автори на разработката.

В създаване на иновацията участвали още специалисти от Масачузетския технологичен институт и от Кеймбриджкия университет. Те създали кожата на базата на силиконов полимер, който се активира при нанасяне върху друго тяло. Продуктът бил пуснат на пазара като гел, помагащ за временно намаляване на торбичките под очите, но бил разкритикуван заради високата си цена – 5000 долара тубичката, която стигала само за 7 седмици.