Ако човек пие по две чаши кафе на ден, той може да увеличи продължителността на живота си с две години, съобщава Yahoo. Експертите направиха това заключение след анализиране на 40 публикувани по-рано изследвания. Всички те включват данни за 3852651 души.

Оказа се, че консумацията на кафе намалява риска от смърт по всякаква причина, независимо от възрастта, теглото, консумацията на алкохол и тютюн, както и съдържанието на кофеин в кафето. Кафето направи възможно да се намали рискът от развитие и умиране от рак, сърдечно-съдови и дихателни заболявания, диабет. Ползите от консумацията на кафе са особено изразени при заболявания на съдовата система и храносмилателния тракт.

От своя страна проучванията на шведски експерти показват, че клетките, чувствителни към кофеина, ще ви позволят да контролирате нивата на кръвната захар. Учените са успели да препрограмират бъбречните клетки. В резултат на това получихме клетки, които произвеждат инсулин според командите, които инициираха приема на кофеин. На практика, въвеждането на кофеин позволява на гризачи с диабет да контролират по-ефективно нивата на кръвната захар, коментират учените.