Скромното кокоше яйце има невероятен списък на ползите за здравето. Заредено с протеини, здравословни омега-3 мазнини и множество други важни микроелементи, не е изненадващо, че яйцето е основен елемент в балансираната диета.

Вижте кои от невероятните ползи от редовната консумация на яйца слагат на първо място експертите.

Подобрява здравето на очите. Яйцата съдържат ключовите хранителни вещества лутеин и зеаксантин, необходими за защита на очите с напредването на възрастта. Те действат като антиоксиданти, за да противодействат на негативните ефекти от стареенето на очите.

Стимулира загубата на тегло. Яйцата са чудесно допълнение към диетата за отслабване. Поради високото си съдържание на протеини, те са много засищаща храна. За разлика от рафинираните въглехидрати, яйцата също така осигуряват „по-чиста енергия“ за повишена издръжливост и производителност по време на тренировка.

Подобрява когнитивните способности. Яйцата са богати на холин, микроелемент, често групиран с витамин В. Изследванията показват, че холинът е от съществено значение за цялостното здраве на мозъка, както и за развитието на мозъка на плода.

Насърчава оптималното здраве на сърцето. Въпреки високото съдържание на холестерол, изследванията показват, че яденето на яйца повишава нивата на добър холестерол и намалява нивата на лошия холестерол. Тази комбинация е идеална за минимизиране на риска от сърдечни заболявания, инсулт и сърдечна недостатъчност.

Подпомага растежа и развитието. Яйцата съдържат по малко от всичко - протеини, минерали, витамини и антиоксиданти. Така че не е изненада, че са изключително полезни за младите организми, които се развиват.

Поддържа оптимален хормонален баланс. Минералите в яйцата, като йод и селен, спомагат за регулирането на нивата на хормоните. В дългосрочен план нормалните хормонални нива могат да предотвратят здравословни проблеми, свързани с хормонален дисбаланс, като главоболие, подуване на корема и нередовен цикъл при жените.