Достатъчно е да се ядат от две до четири яйца седмично, за да се намали риска от загуба на зрението в напреднала възраст, уверяват австралийски офталмолози от Института за медицински изследвания Westmead към Университета в Сидни.

Изследователите анализирали данни за повече от две хиляди души. В началото на проучването, когато хората били над 49, трябвало да кажат по колко яйца на седмица и в каква форма са изяждат. През следващите 15 години били проведени наблюдения върху здравния статус на участниците в изследването.

Резултатите показали, че при тези, които са свикнали да ядат от две до четири яйца седмично, рискът от развитие на свързаната с възрастта макулна дистрофия (слепота вследствие заболявания на ретината, която обикновено се появява след 50-годишна възраст) намалява с 62% в сравнение с другите, които изяждат по едно яйце седмично или изобщо не ядат яйца. Освен това по-високата консумация на яйца (от 5 до 6 седмично) допълнително намалява риска от заболяване, установили учените. Това ниво обаче се оказа праг – за тези, които консумирали едно или няколко яйца всеки ден, шансовете за развитие на свързана с възрастта макулна дистрофия слепота, остават същите.

Авторите на изследването свързват благотворния ефект на яйцата върху състоянието на ретината на окото с факта, че те са богат източник на каротеноиди - естествени биологично активни вещества. Яйчният жълтък съдържа лутеин и зеаксантин - мощни природни антиоксиданти, които предпазват клетките на ретината от увреждане и разрушаване.

Освен в яйчния жълтък, лутеинът и зеаксантинът присъстват и в зелени листни зеленчуци (спанак, различни видове маруля, зеле и др.).

Резултатите от проучването на австралийските учени са публикувани в списание Clinical Nutrition.