Краставицата е един от най-популярните, но и най-полезни зеленчуци, който учените препоръчват да бъде добавян всекидневно в менюто. Става въпрос само за пресните краставици, които участват активно в процеса на храносмилане и ускоряват метаболизма.

Затова и краставиците се препоръчват на отслабващите. Редовната им консумация освежава дъха, тъй като в краставицата има вещества, неутрализиращи действието на бактериите от устната кухина, които причиняват лошия дъх. Краставицата влияе и на активността на раковите клетки в кръвта, тя пречиства и кръвоносните съдове от отлагане на холестерола и помагат за изработването на инсулин.

Специалисти от Университета Мериленд открили връзка между ферментиралите хранителни продукти и социофобията – социално тревожно разстройства. При участниците в новото изследване, употребяващи редовно кисели краставички, кисело зеле и кимчи – остра корейска закуска, нивото на невротизма било много по-ниско от това на хората, които не обичат такива храни.

Пробиотиците от ферментиралите продукти нормализират чревната микрофлора, обясняват учените. Вероятно затова и смъкват нивото на тревожност.