Яденето на грейпфрут помага да се живее по-дълго, намалявайки риска от смърт поради съдови патологии, включително инсулти. Това твърдят известните британски специалисти по хранене Джулиет Калоу и Сара Брюер пред Express Health.

Според тях всички маркери на сърдечно-съдови заболявания, като високо кръвно налягане и висок холестерол в кръвта, са силно обвързани с нездравословна диета. В същото време употребата на определени храни може да подобри съдовото здраве и да повиши защитата срещу патологии, които застрашават с ранна смърт.

Грейпфрутът е чудесен пример за здравословна храна, която намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, свързани с високо кръвно налягане и излишък от холестерол, казват Калоу и Брюер.

Лекарите цитират резултатите от проучване, чиито участници ядели грейпфрут три пъти на ден в продължение на шест седмици. Еднократна порция на продукта била 50 грама. Добавянето на този цитрус към диетата дал възможност да се постигне значително понижение на кръвното налягане, както и намаляване на нивото на лошия холестерол.

Тези ефекти най-вероятно са свързани с важни хранителни вещества, съдържащи се в грейпфрута - предимно калий, обясняват британски експерти.

Цитрусовите плодове са богати на този минерал, който е много полезен за здравето на сърцето. Калият има релаксиращ ефект върху кръвоносните съдове, докато липсата му увеличава вероятността от съдови спазми, водещи до повишаване на кръвното налягане, а също така заплашва с нарушения на сърдечния ритъм и понижено сърцебиене, обясняват те.

Грейпфрутът съдържа и много фибри, които също подобряват състоянието на кръвоносните съдове, понижават кръвното налягане и холестерола.

Като включвате грейпфрут в диетата си, увеличавате личната защита срещу съдова смърт, причинена от сърдечни заболявания и инсулт, е заключението на експертите.