Бобовите храни притежават уникални свойства – те подобряват самочувствието, укрепват имунитета и удължават живота, пише "7Info". Най-полезен от всички е фасулът. В  него има много добре усвояеми витамини, белтъци и други важни микроелементи. Учените призовават всеки ден да включваме в менюто си от тези полезни храни.

Фасулът понижава и симптомите на ревматизма, чревните разстройства и диабета. А бобовите въобще – помагат за редуциране на теглото. Всекидневната употреба на 130 грама фасул, грах, нахут или леща могат да раздвижат килограмите от мъртва точка. При това не е необходимо да променяме останалата част от менюто си.

Такава е препоръката на международна група учени, които анализирали резултатите от 21 клинични изследвания с участието на 940 мъже и жени. Оказало се, че когато в менюто се въведат допълнителни порции бобови, хората смъкват средно 0,34 килограма за месец и половина. Редуцирането на теглото не е голямо, но резултатите впечатляват, като имаме предвид, че хората не променят начина си на живот и на хранене.

Наскоро бе установено, че присъствието на бобови в храната засилва чувството за ситост с 31%. Бобовите са полезни и за сърцето, тъй като понижават нивото на лошия холестерол или липопротеините с ниска плътност. Бобовите са с нисък гликемичен иднекс, което значи, че се усвояват бавно и не провокират резки изблици на инсулин. А подобни изблици се свързват с диабета и с наддаването на килограми. Това, което се случва след ядене на бял ориз и бял хляб например.