Преди две години писахме за седем храни, с помощта на които хем вкусно, хем лесно се смъкват килограми. Сега към тях диетолозите добавиха още седем. Вижте кои са те и защо можем да разчитаме на тяхната „помощ”.
Ако дадената храна не работи сама по себе си като стапяща мазнините, то тя ще действа като надежден помощник в опитите ви да се избавите от излишните килограми и да стегнете фигурата си. Диетолозите не обещават чудеса, но пък комфортното и вкусно отслабване ви е сигурно!
Черният фасул топи мастните отлагания по корема. Как? Той е богат на белтъци и целулоза и не съдържа нито грам мазнини. Това не е новина и се отнася към всеки вид бобови растения. Но тъмният цвят означава и много високо съдържание на флавоноиди, които съгласно изследванията на американските учени доказано помагат за разрушаване на мастните отлагания в областта на корема.
Крушата също топи коремните мазнини. Дори и най-сочният и сладък сорт е толкова ниско калоричен и същевременно богат на целулоза, че дори и да си похапване всеки ден и преди всяко хранене, все едно ще слабеете. Още повече, че крушата е богата на катехини и флавоноли. Това са антиоксиданти, които също помагат за разрушаване на мастните натрупвания по корема.
Пуканките (но не подсладени или осолени!) колкото и да е странно също топят мазнините по корема. Защото царевичното зърно е като  пшеницата, гречката или дивият ориз. Много е полезно и за фигурата, и за здравето, ако тези и всякакви други пълнозърнести продукти изместят от кухнята ви белия ориз, бялото брашно, гриса и другите рафинирани продукти.
Студеният картоф в картофена салата пък (естествено без мазна сметана или майонеза, а с дресинг от оцет и зехтин например) има много по-нисък гликемичен индекс от... горещия картоф! Тъй като при охлаждането леко усвоимата скорбяла във влакната му се превръща в така наречената устойчива скорбяла, която не се усвоява, а се държи като неразтворима, груба целулоза, много полезна за всички, които се грижат за фигурата си. В съчетание с подправките за салата на основата на оцет, вареният студен картоф стимулира изработването на хормони, потискащи апетита.
Орехите и семките, нищо че наполовина се състоят от мазнини, също помагат да изваяте и стопите фигурата си. Защото съдържащите се в тях мазнини са полезни полиненаситени. Колкото и да е парадоксално, те препятстват затлъстяването и натрупването на излишни килограми. Но главното и задължително условие е орихите и семките да изместят от менюто ви бисквитите и бонбоните, които са богати на вредни наситени мазнини.
Чаят е признатият от всички продукт за отслабване. Ефективността му е доказана от огромен брой сериозни научни изследвания. Най-впечатляващите данни за него са, че мастните клетки под въздействието на белия чай усвояват със 70% по-малко мазнини. Заедно с това чаят спомага за разрушаването на вече съществуващите в клетките мазнини. Така че една - две чашки чай поне 5 пъти дневно са много вкусно средство за отслабване. За най-„отслабващи” се смятат зеленият и белият чай. Но има и изследвания, които потвърждават благоприятния ефект и на тъмните видове чай.
Ябълковият оцет е известен отдавна като достатъчно радикално средство за отслабване. Но не е необходимо да се отнасяме към оцета с такъв опасен за стомаха фанатизъм. Напълно е достатъчно да го използвате като основа за дресинг, сосове или просто като подправка. Оцетната киселина наистина стимулира изгарянето на мазнини и препятства отлагането на мастни депа.
Само промените в храненето обаче няма да ви помогнат да постигнете желания резултат. Новият начин на хранене ще заработи много по-ефективно, ако промените и начина си на живот – повече грижи за себе си, повече движение и повече удоволствия!
Препоръчват го всички специалисти, загрижени за вашата фигура, но и добро здраве!