Ядките се смятат за здравословен продукт, който може да се използва всеки ден. Но те могат да причинят здравословни проблеми, а в някои случаи да доведат дори до животозастрашаващо състояние, предупреждават експертите.

Ядките са много полезни, защото съдържат много витамини и минерали. Но прекалената им консумация може да застраши живота, твърдят лекарите.

Така например човек, изял един или повече килограми ядки наведнъж, може да развие чревна непроходимост, която да го лиши не само от добро самочувствие, но и от живот. При поглъщане сдъвканите ядки образуват лепкава маса, която може напълно да запуши органа и да провокира възпаление, обяснява руският диетолог Екатерина Бурляева.

Ядките могат да се консумират всеки ден, но само при условие, че човекът спазва мярката - от 30 до 50 грама на ден, подчертава експертът.

Не трябва да ядат ядки пациентите с панкриетит, тъй като при тях те предизвикват обостряне, особено ако заболяването се повтаря, категорична е гастроентерологът Лейла Болатчиева.

А на хората, които са в процес на отслабване, лекарите препоръчват да ядат ядки сутрин.