Хората, които консумират много естествени източници на флаваноли, имат по-ниски показания на кръвното налягане от тези, които не го правят. Това сочат резултати от изследването на британски учени от Университета в Кеймбридж и Университета в Рединг, публикувани в списание Scientific Reports.

Изследователите анализирали здравните и хранителните данни за повече от 25 000 жители в британския окръг Норфолк, за да сравнят консумацията на флаваноли и кръвното им налягане. Резултатите показали, че флаванолите - биологично активни съединения, растителни пигменти, открити в чая, ябълките и други плодове, както и в какаото и ядките, имат способността да подобряват функцията на кръвоносните съдове и да намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

За разлика от повечето проучвания, разглеждащи връзките между храненето и здравето, новото проучване не се основавало на лични, обикновено много неточни доклади на хората за тяхната диета, а на обективни данни, в които нивото на прием на флаванол се оценявало от определени биомаркери в кръвта на участниците.

Оказало се, че колкото повече флаваноли получават хората от храната, толкова по-ниско е кръвното им налягане.

Разликата в систолното (горното) кръвно налягане между 10% от участниците с най-нисък прием на флаваноли и 10% от участниците с най-висок прием на тези съединения варирала от 2 до 4 милиметра живачен стълб. Този ефект бил особено изразен при хората, страдащи от хипертония.

Ползите от диетата с високо съдържание на флаваноли съвпадат приблизително с ползите от преминаването към средиземноморска диета или диета с намалена сол, отбелязват изследователите.