Точността на метода е 96%, като той открива не само наличието на тумора, но подсказва и къде е скрит той в организма. Това станало възможно благодарение на създаден от учените тест на основата на анализ на рибонуклеиновата киселина (РНК) в тромбоцитите. Оказва се, че именно тя, подобно на индикатор, сигнализира има ли опасност или не.

Това дългоочаквано откритие е дело на учени от шведския Umeå Universit в сътрудничество с техни американски колеги. Те разработили специална методика, която изследва човешката кръв, като анализира РНК в тромбоцитите на кръвта.

При изпитанията на този подход специалистите изследвали кръвни образци на 282 души, за 228 от които се знаело предварително, че страдат от различни форми на рак, докато останалите били здрави. Разработеният метод потвърдил, че от всички кръвни образци 228 имат онкомаркери, а 55 – не. Освен това устройството посочило и локализацията на тумора.

При следващите изпитания с използването на въпросния метод изследователите успели да определят произхода на тумора с диагноза рак на белите дробове, млечната жлеза, задстомашната жлеза, главния мозък, черния дроб и дебелото черво с точност до 71%.

Възможността да се открие рак в ранен стадий е жизнено важна. Ние изследвахме как новият метод на биопсия на основа на кръвта може да се прилага за локализация на рака. И успяхме на практика да установим всички форми на рак, което потвърждава огромния потенциал на метода, отбелязва съавторът на изследването Джонас Нилсон.