Не щастието е това, което води хората към дълъг живот, сочи изследване на учени от университета в Нов Южен Уелс, публикувано в The Lancet. Както се оказва, лошото здраве предизвиква недоволство от собствения живот, а не обратното. Болестите ви правят нещастни, субективното чувство за нещастие обаче съвсем не би могло да ви направи болни, коментира ръководителят на екипа д-р Бет Лю.

Учените анализирали данни за милион жени на възраст между 55 и 63 години, които събирали десет години. През това време били регистрирани показатели, като субективна оценка на здравето, усещане за щастие, стрес, чувство за контрол над собствения живот, способност за разпускане и пр. Експертите вземали предвид също и случаите на хоспитализации и смърт.

Резултатите показали, че жените, които съобщавали, че са щастливи през по-голяма част от времето – 39%, се отличавали с добро здраве. Тези, които споделяли, че са щастливи като правило – 44%, били в по-добро състояние в сравнение с връстничките си, които съобщавали, че са недоволни от живота си – 17%. Негативната оценка обаче се давала едва след като участничките се разболеели. До този момент анкетираните съобщавали за достатъчно висока степен на щастие в живота си.