Недостигът на витамин В12 води до влошаване на връзката между нервите, последствията от него могат да бъдат трайно влошаване на психичното здраве и парализа. Симптом за недостига на важния витамин може да бъде шум в ушите, според Express.

Получаването на достатъчно витамин В12 е изключително важно за нормалното образуване на кръв и неврологичните процеси, казват учените. Недостигът му допринася за дегенерацията на гръбначния мозък и мозъка, както и на периферните нерви, провокира развитието на анемия, неврологични симптоми. Витамин В12 помага да се поддържа здравето на нервите и кръвните клетки, а също така допринася за производството на ДНК, генетичен материал във всички клетки. Хроничният дефицит на този витамин драстично отслабва имунната система.

Един от предупредителните знаци, свързани с недостига на витамин В12, е шум в ушите - състояние, характеризиращо се със слухови шумове, които не са причинени от външен източник, казват експертите.

Шумът в ушите може да се усети като:

Звучен, жужене, свирене, бръмчене, подсвиркване, пулсации, мелодия или пеене.

Можете да чувате тези звуци в едното или в двете уши. Те могат да идват и си отиват, или могат да бъдат усещани през цялото време, казват експертите.

Витамин В12 е от съществено значение за организма да произвежда миелин, защитната и изолираща мембрана, обграждаща нервите. С дефицита си мембраната става по-тънка, което води до влошаване на връзката между нервите и това може да допринесе за появата на шум в ушите, поясняват експертите.

За запълване на липсата на важния витамин могат да помогнат и храни, като месото, сьомгата и треската, както и разнообразието от млечни продукти и яйца.

Хората, на които е трудно да приемат достатъчно витамин В12 в диетите си, каквито са вегетарианците и веганите, може да си го набавят от добавки с този витамин през целия живот, съветват изследователите.